Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Επιστημονικές Εκδηλώσεις
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23 Μάιος 2009
 

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Σάββατο, 30 ΜΑΗ 2009. Εκδήλωση-συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στις 9:00.

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: 30 ΜΑΗ 2009. Εκδήλωση-συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στις 9:00.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ: 13:00.

• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
• ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

Εκδήλωση-συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στις 9:00. ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ: 13:00.

Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και διαδήλωση προς τη Βουλή πραγματοποιούν το Σάββατο 30 Μάη 2009 δεκάδες φορείς και συλλογικότητες ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, οικογενειών, λειτουργών ψυχικής υγείας στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, φοιτητές και κοινωνικά κινήματα, αντιδρώντας στη ραγδαία επιδείνωση ενός ήδη σαθρού συστήματος ψυχικής υγείας.

Αν μέχρι τώρα αυτό που διαπιστώναμε στο χώρο της ψυχικής υγείας (και όχι μόνο) ήταν μια αγεφύρωτη διάσταση ανάμεσα σε ‘διακηρύξεις και υποσχέσεις’ από μια και στα ‘έργα’ των διαδοχικών κυβερνήσεων από την άλλη, το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης και οι συνέπειές της στις πολιτικές επιλογές και τις προτεραιότητες της εξουσίας δημιουργεί μια καινούργια κατάσταση που δεν εξανεμίζει μόνο κάθε ελπίδα για μεταρρυθμιστικές παραχωρήσεις, αλλά θέτει στην ημερήσια διάταξη τον κίνδυνο μιας σκόπιμης και οργανωμένης παλινδρόμησης σε πολιτικές που συνδυάζουν την ακραία στέρηση με τον άκρατο αυταρχισμό.

-Το καθεστώς της ανομίας μέσα στο οποίο ασκείται, ως επί το πλείστον, η ψυχιατρική φροντίδα γίνεται, πλέον, όλο και πιο ορατό : φαίνεται από τον τρόπο που γίνεται το πλήθος των ακούσιων νοσηλειών, από την πληθώρα των μηχανικών καθηλώσεων και τις συχνά θανατηφόρες συνέπειές τους, από την αλόγιστη χρήση των ψυχοφαρμάκων (υπό τον σφικτό εναγκαλισμό των φαρμακοβιομηχανιών), από τη διαιωνιζόμενη ‘ασάφεια’ ως προς τα δικαιώματα των νοσηλευόμενων ψυχικά ασθενών, από την κακομεταχείριση ψυχικά ασθενών από τις διάφορες αρχές.

-Τα δικαιώματα, παρ’ όλες τις υποσχέσεις που αφειδώς δίνονται σ’ όλη της διάρκεια των 25 χρόνων της υποτιθέμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», αντί να γίνουν συγκεκριμένα και ν’  αποκτήσουν υλική υπόσταση, εξακολουθούν ν’ αποτελούν αφηρημένες και υποκριτικές διακηρύξεις : κατοικία, θέσεις εργασίας, ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος, εκπαίδευση, κοινωνικές σχέσεις, ενίσχυση οικονομική και συναισθηματική των οικογενειών με ψυχικώς πάσχοντα μέλη, κοκ.

-Η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αντί να εγκαθιδρυθεί ως ένα δημόσιο αγαθό που παρέχεται ισότιμα και δωρεάν, με όλα τα κριτήρια της ποιότητας των παροχών (και με ‘κριτήριο των κριτηρίων’ το βαθμό στον οποίο διασφαλίζουν και στηρίζουν την ελευθερία των υποκειμένων μέσα στον κοινωνικό ιστό) μεταβιβάζεται και ανατίθεται, από ένα διαρκώς υποστελεχωμένο και δραματικά υποχρηματοδοτημένο “δημόσιο”, σε εργολάβους ιδιώτες, σε μια λογική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής της.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί παρά με όρους κοινωνικού κινήματος. Δεν αφορά μόνο τους «άμεσα ενδιαφερόμενους» αλλά όλη την κοινωνία. Έχει να κάνει με την ίδια την οργάνωση της κοινωνίας, με το αν αυτή η οργάνωση αφήνει «χώρο» στον καθένα, ανάλογα με τις ανάγκες του, να υπάρξει ελεύθερα, ισότιμα, με σεβασμό σ’ αυτό που είναι.

Στο χώρο μέσα και έξω (Ακαδημίας) από το πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθούν :
- 10πμ – 12 πμ: Συζήτηση για την ψυχιατρική καταστολή και την κοινωνική Χειραφέτηση.

- Όλη την ημέρα: Έκθεση φωτογραφίας για τις συνθήκες των εγκλείστων στο ψυχιατρείο (φωτογραφία Χριστίνα Βάζου)

- 12 πμ: Παράσταση δρόμου από την Ομάδα Playback Ψ  με τίτλο «Αποδιοπομπαίος»

- 12.30 πμ : Ποδοσφαιρικός αγώνας στο δρόμο ανάμεσα στην Ομάδα ποδοσφαίρου ψυχικής υγείας του ΨΝΑ «Αναγέννηση» και την Εθνική Αστέγων

- 1.00 μμ: Διαδήλωση προς τη Βουλή

Την εκδήλωση - διαδήλωση οργανώνουν:

• «Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση»,
• «Ομάδα Αυτοβοήθειας Αθήνας»,
• «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία» (ΠΟΣΟΨΥ), «Δ.Υ.Ψ.Α.»,
• «Σωματείο Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – Αυτοεκπροσώπηση», «Κίνημα Αυτοβοήθειας Χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Χανίων»,
• «Ομάδα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΚΨΥ Χανίων»,
• «Πανελλήνια Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής»,
• «Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων»,
• «Καλειδοσκόπιο»,
• «Τετράδια Ψυχιατρικής»,
• «ΚΟΙΣΠΕ ΤΟΨΥ Ν. Δωδεκανήσου» (Λέρου),
• «ΚΟΙΣΠΕ ΤΟΨΥ Δυτικής Θεσσαλονίκης»,
• «ΚΟΙΣΠΕ ΤΟΨΥ Ν. Χανίων»,
• «Ομάδα Ποδοσφαίρου Ψυχικής Υγείας ‘Αναγέννηση’»,
• Δημοτική κίνηση «Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου»,
• «Σύλλογος εργαζομένων ΘΨΠ Χανίων»,
• «ΠΟΕΔΗΝ»,
• «Εθνική Αστέγων»,
• «Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Σωματείου ‘Αυτονομία’» (Δρομοκαΐτειο),
• «Κίνηση Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝΑΨΥ)».


   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 12 Φεβρουάριος 2019