Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Εκδόσεις-Μελέτες
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07 Αύγουστος 2011
 

Επιλεγμένο ΒΙΒΛΙΟ. Ρόλοι Γυναικών και ολοκλήρωση της Προσωπικότητας (Εκδόσεις Α. Σάκκουλας, 1985). Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (Εκδόσεις Γ. Δαρδανός, 1998). Συγγραφέας Σοφία – Σύλβια Λογοθέτη, Ψυχολόγος, υπό εγγραφήν Μέλος στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.

Ρόλοι Γυναικών και ολοκλήρωση της Προσωπικότητας (Εκδόσεις Α. Σάκκουλας, 1985)

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (Εκδόσεις Γ. Δαρδανός, 1998)

Στο παρόν βιβλίο, όπου ευρίσκεται το πρώτο μέρος της διατριβής της στα Ελληνικά, η συγγραφέας επιχειρεί ένα πείραμα: να συνδυάσει την Φιλοσοφία και Ψυχολογία, ώστε να τις χρησιμοποιήσει στην έρευνα της γύρω από την γυναικεία ψυχολογία και κοινωνιολογία. Αρχικά λοιπόν, αναφέρεται στην θεωρία του Χαϊντέγκερ για «τον πυρήνα του Είναι» και την εφαρμόζει στην ταυτότητα της γυναίκας, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει το αίτημα της για ισότητα και ολοκλήρωση της προσωπικότητας της από φιλοσοφική πλευρά.
Κατά δεύτερο λόγο, παρουσιάζει κοινωνιολογικές απόψεις ρόλων και τα εμπειρικά τους αποτελέσματα, όσον αφορά τις γυναίκες κατά τρόπον, ώστε να διαφανούν οι αντιφατικότητες σε συσχετισμό με τη φιλοσοφική θεώρηση της ταυτότητας της γυναίκας. Εξάγει έτσι το συμπέρασμα, ότι ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας (δηλαδή μητέρα-νοικοκυρά, που προϋποθέτει την υποταγή και εξάρτηση της) βρίσκεται σε αντίφαση με τον φιλοσοφικό ορισμό της ταυτότητας της.
Επίσης επιχειρεί την επεξήγηση της αρχικής ίδρυσης και εγκαθίδρυσης του ανδρικού και του γυναικείου ρόλου, που με την πτώση της μητριαρχίας άλλαξαν άρδην και με την πατριαρχία καθιερώθηκαν στους ρόλους που όλοι/ες γνωρίζουμε. Εμφανής γίνεται επίσης η αλλαγή των ρόλων αυτών, αλλά και της ταυτότητας της γυναίκας από το 1975, όταν πρωτογράφτηκε αυτή η διατριβή και μετά. Οι αλλαγές στο Οικογενειακό  Δίκαιο κ.λπ., προωθούν την ιδέα της ελεύθερης διαχείρισης της γυναικείας ταυτότητας, αλλά παραμένει πολύς δρόμος για την απελευθέρωσή της από δεσμά αιώνων και αντιλήψεις μεσαιωνικές.
Lothar Wolfstetter, συγγραφέας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ τής συγγραφέως:
Η Ψυχολόγος Σοφία – Σύλβια Λογοθέτη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ψυχολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1976, τελείωσε 4ετή φοίτηση στο ψυχαναλυτικό Σεμινάριο της Ζυρίχης το 1984 και έκανε μετεκπαίδευση στις Κοινωνικές Επιστήμες στην Αμερική. Εργάσθηκε στην Ελβετία, ως σχολική ψυχολόγος και στην Ελλάδα σε ιδρύματα για παιδιά, του Εθνικού Οργανισμού Προνοίας (Ε.Ο.Π.), καθώς και σε σχολές Γονέων. Επίσης εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάϊντς της Γερμανίας ως βοηθός καθηγητή το 1990-1992 και έλαβε τον τίτλο της Κλινικής Ψυχολόγου Γερμανίας. Εξέδωσε βιβλία στα Ελληνικά: «Ρόλοι γυναικών και ολοκλήρωση της προσωπικότητας» 1985, εκδόσεις Α. Σάκκουλας και 1998: «Η ταυτότητα και ο ρόλος της γυναίκας», εκδόσεις Γ. Δαρδανός και στα Γερμανικά: «Das Selbstsein und die Rolle der Frau» Roderer Vrlg. 1996. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελβετικά και ελληνικά περιοδικά, και τελευταία σε τοπικές εφημερίδες.

Για επικοινωνία με την συγγραφέα. Τηλέφωνο: 694-28 09 742. E-mail: ssyllogo@yahoo.gr.   

 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 32
Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιούλιος 2019