Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Εκδόσεις-Μελέτες
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21 Μάρτιος 2012
 

Νέο βιβλίο: ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ – ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Εκδόσεις GUTENBERG. Επιμέλεια: Ευθύμιος Σ. Κάκουρος, Ψυχολόγος PhD, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Α.Μ.: 500, Αικατερίνη Ν. Μανιαδάκη, Ψυχολόγος PhD, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Α.Μ.: 507.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ – ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
-Θεωρητικές προσεγγίσεις και θεραπευτική αντιμετώπιση-

[Επιμέλεια]
Ε. Κάκουρος & Κ. Μανιαδάκη

Εκδόσεις GUTENBERG
1η έκδοση, Μάρτιος 2012
17 x 24
σελίδες 374
ISBN 978-960-01-1504-8

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παρά το γεγονός ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) αποτελεί την πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά, στη χώρα μας ήταν μέχρι πρόσφατα σχετικά άγνωστη τόσο στους ειδικούς όσο και στους γονείς. Στις μέρες μας όμως έχει γίνει ευρύτατα γνωστή και τώρα πια πολλά από τα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς τα οποία αντιμετωπίζουν ορισμένα παιδιά αποδίδονται στην παρουσία της διαταραχής αυτής.

Για τη συγγραφή αυτού του συλλογικού τόμου, ο οποίος αποτελείται από δεκατέσσερα κεφάλαια, συνεργάστηκαν δεκαεφτά Έλληνες ειδικοί με βαθειά θεωρητική κατάρτιση και σημαντική εμπειρία στην έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού παρουσιάζονται αρχικά τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ στη διάρκεια της ανάπτυξης και η ετερογένεια ως προς την αιτιολογία και την εκδήλωσή της. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται διεξοδικά τα γλωσσικά χαρακτηριστικά των παιδιών με ΔΕΠ-Υ καθώς επίσης και οι δυσκολίες που αυτά αντιμετωπίζουν στους τομείς της μάθησης και της συμπεριφοράς. Σε ειδικό κεφάλαιο συζητείται το γεγονός της συννοσηρότητας της ΔΕΠ-Υ και της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος και διατυπώνονται σκέψεις για τη φύση της σχέσης αυτής. Μέσα από άλλο κεφάλαιο, παρατίθενται πληροφορίες  σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της εκδήλωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΔΕΠ-Υ κατά την προσχολική ηλικία ενώ σε ειδικό κεφάλαιο συζητείται το νευρολογικό και γενετικό υπόβαθρο και η φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής. Επίσης, επιχειρείται η καταγραφή των ψυχομετρικών κλιμάκων για τη ΔΕΠ-Υ που διατίθενται στη χώρα μας προς αξιοποίηση κατά τη διαγνωστική διαδικασία.

Σημαντικό μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση, η οποία εφαρμόζεται τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου κατά την υλοποίηση ενός προγράμματος θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΔΕΠ-Υ. Επίσης, συζητούνται οι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν την έκβαση της ΔΕΠ-Υ στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου επιχειρείται μια σύντομη ανασκόπηση της ερευνητικής και συγγραφικής δραστηριότητας για τη διαταραχή αυτή στην Ελλάδα.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος
          
1. Γνωσιακές - συμπεριφορικές παρεμβάσεις  σε παιδιά και εφήβους με ΔΕΠ-Υ.
2. Γνωσιακές -συμπεριφορικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της οικογένειας παιδιών με ΔΕΠ-Υ.
3. Διαταραχές συμπεριφοράς των ατόμων με ΔΕΠ-Υ.
4. Η  έκβαση της ΔΕΠ-Υ στην εφηβεία και την ενηλικίωση.
5. Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών με ΔΕΠ-Υ.
6. Η ΔΕΠ-Υ στην προσχολική ηλικία.
7. Η ετερογένεια στη διαδικασία παθογένεσης και εκδήλωσης της ΔΕΠ-Υ.
8. Η συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα για τη ΔΕΠ-Υ στην Ελλάδα.
9. Η συνύπαρξη της ΔΕΠ-Υ και των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).
10. Η φύση της σχέσης ανάμεσα στη ΔΕΠ-Υ, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία.
11. Νευρολογικά ευρήματα και φαρμακευτική αγωγή  για τη ΔΕΠ-Υ.
12. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ στην πορεία της ανάπτυξης.
13. Τεχνικές παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ στα πλαίσια της προσχολικής και σχολικής αγωγής.
14. Ψυχομετρικές κλίμακες αξιολόγησης της ΔΕΠ-Υ.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Ο Ευθύμιος Κάκουρος είναι Ψυχολόγος, με διδακτορικό (PhD) στην Ψυχολογία. Το 1990 ίδρυσε την μονάδα παροχής Ψυχολογικών Υπηρεσιών και αντιμετώπισης Αναπτυξιακών και Μαθησιακών Δυσκολιών «ΑΡΣΗ», όπου, με τη συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας, ασχολείται με τη διάγνωση και αντιμετώπιση των αναπτυξιακών διαταραχών, και είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής. Είναι επίσης Καθηγητής στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, όπου διδάσκει μαθήματα αναπτυξιακής ψυχολογίας και αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας. Το επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και των δραστηριοτήτων του είναι οι αναπτυξιακές δυσκολίες των παιδιών. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει σειρά ερευνητικών εργασιών σε θέματα αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων, και κριτής άρθρων (reviewer) σε επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει συστηματικά με εισηγήσεις του σε πολλά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, και ημερίδες. E-mail: info@arsi.gr
[Ευθύμιος Σ. Κάκουρος, Ψυχολόγος, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Α.Μ.: 500].


** Η Κατερίνα Μανιαδάκη είναι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Universite Louis Pasteur-Strasbourg I (Maitrise). Είναι τις κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (D.E.S.S.) στην Ψυχολογία του Παιδιού και του Εφήβου από το Universite Rene Descartes-Paris VIII στη Γαλλία καθώς και διδακτορικού στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία (PhD) από το University of Southampton στη Μ. Βρετανία. Από το 2007 είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Συνεργάζεται με το ψυχολογική μονάδα «ΑΡΣΗ» από το 1996, όπου ασχολείται κυρίως με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες, καθώς και με τη συμβουλευτική γονέων και την ψυχοθεραπεία εφήβων. Είναι Διευθύντρια στο παράρτημα που λειτουργεί στην οδό Μιστριώτου 8, και επόπτρια φοιτητών ψυχολογίας σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων στο χώρο τις αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας. Αρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι επίσης κριτής (reviewer) άρθρων σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει συστηματικά με εισηγήσεις της σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι συχνά προσκεκλημένη ομιλήτρια σε συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες για τις αναπτυξιακές διαταραχές. E-mail: katerina@arsi.gr
[Αικατερίνη Ν. Μανιαδάκη, Ψυχολόγος, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Α.Μ.: 507].


   

 
Συνημμένα αρχεία
 
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην ΚΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΛΒΙΟΥ, προσφορα των εκδόσεων GUTENBERG
 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 34
Τελευταία ενημέρωση : 23 Ιούλιος 2019