Θεσμικό Πλαίσιο: Αποφάσεις Οργάνων τής Πολιτείας για το επάγγελμα του Ψυχολόγου
 
Καταδικάσθηκε «ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ», από Δικαστήριο τής Χώρας [ΠλΚ: 1064/08.04.2011].
 

Ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Αναγκαστικού Νόμου 1565/1939 (ΦΕΚ 16/τ.Α΄/14-01-1939), «Περί κώδικος ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος», δηλαδή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ιδιώνυμο αδίκημα. Με βάση το κατηγορητήριο: “Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι ... κατά το χρονικό διάστημα από τον μήνα Ιούλιο 2005 έως το έτος 2009 ... σφετερίστηκε τον τίτλο του Ιατρού ... ασκούσε παράνομα το ιατρικό επάγγελμα ... εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνουν διάγνωση ψυχικής κατάστασης και συμβουλές θεραπείας χωρίς να έχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και χωρίς να έχει πτυχίο της Ιατρικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου... Για παράβαση των άρθρων 1, 12, 14, 26, 27 παρ.1, 53, 79 παρ. 1, 2, 111, 112 Α.Ν. 1565/39”.

 
  Κάντε το PSY.GR Πρώτη Σελίδα  
   
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αρχική σελίδα Site Map Επικοινωνία
  Members Only  
Σεμινάρια Ψυχολόγων - ΑΡΧΕΙΟ
 
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14 Σεπτέμβριος 2009
 

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εκπαίδευση στην ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Σημασία της θεραπείας ζευγαριών

Η θεραπεία ζευγαριών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αντιμετώπιση ατομικών, συζυγικών και οικογενειακών προβλημάτων. Πολλές ατομικές και οικογενειακές θεραπείες καταλήγουν σε θεραπείες ζευγαριών. Ο λόγος είναι αφενός ότι η συντροφική σχέση αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για το άτομο και αφετέρου ότι το συζυγικό υποσύστημα είναι εκείνο που θέτει τις βάσεις για την οργάνωση και την εξέλιξη της οικογένειας.

Συστημική θεραπεία ζευγαριών

Η συστημική θεραπεία ζευγαριών, που διδάσκεται στο πλαίσιο αυτού του εκπαιδευτικού προγράμμα-τος, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση στην προσέγγιση προβλημάτων ζευγαριών, όπως την ανέπτυξαν οι Γερμανοί H. και M. Jellouschek και όπως εφαρμόζεται στην ελληνική πραγματικότητα από την ψυχολόγο Βιργινία Ιωαννίδου από το 1994.

Το βασικό θεωρητικό πλαίσιο της θεραπείας ζευγαριών είναι η συστημική θεωρία. Ωστόσο, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιούνται και θεωρητικά μοντέλα ή τεχνικές άλλων σχολών, όπως της ροτζεριανής θεραπείας,  της θεραπείας Gestalt, της Συναλλακτικής  Ανάλυσης (Transactional Analysis) κ.ά..

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της ικανότητας για συναισθηματική επαφή με τους πελάτες.

Για την κατανόηση του ζευγαριού λαμβάνονται υπόψη η καθημερινή αλληλεπίδραση στη συμπεριφορά των συντρόφων, οι εμπειρίες και οι ελπίδες τους.

Παράλληλα δίνεται σημασία στην προσωπική δυναμική των συγκεκριμένων ατόμων, στην αλληλεπίδραση ολόκληρης της οικογένειας και στα χαρακτηριστικά του κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

Εκπαίδευση στη συστημική θεραπεία ζευγαριών

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει 9 διήμερα σεμινάρια (144 εκπαιδευτικές ώρες) κατανεμημένα σε 12 μήνες.

Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν μέσα από μια συνεχή εναλλαγή θεωρίας και πρακτικής:

- Ανάπτυξη θεωρίας πάνω σε θέματα σχετικά με τις συντροφικές σχέσεις.

- Εξάσκηση σε χαρακτηριστικές καταστάσεις από τη θεραπευτική πράξη με παιχνίδια ρόλων.

- Εποπτεία περιπτώσεων των εκπαιδευομένων.

- Αυτογνωσία σε μικρές ομάδες.

- Παρακολούθηση ζωντανών συνεδριών, στις οποίες η εκπαιδεύτρια δουλεύει με πελάτες - ζευγάρια (εφόσον οι εκπαιδευόμενοι φέρουν κάποιους πελάτες).

Μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης είναι:

Θέματα θεωρητικά: μοντέλο συντροφικής κρίσης, συστημική περιγραφή του προβλήματος, αυτονομία-συντροφικότητα, εξουσία, σεξουαλικότητα, εξωσυζυγικές σχέσεις, μεταβατικές φάσεις, σχέση με τις οικογένειες καταγωγής, χωρισμός-διαζύγιο (προβλήματα των παιδιών), σύνθετες οικογένειες κ.ά..

Θέματα μεθοδολογίας: πρώτη συνάντηση, τεχνικές ερωτήσεων, γενεόγραμμα, διαμόρφωση θεραπευτικής σχέσης και διαδικασίας, σκέψεις για παρεμβάσεις, προσανατολισμός στα αποθέματα, αναθέσεις για το σπίτι, βραχεία θεραπεία εστιασμένη στη λύση, μεταφορές, γλυπτά, διαμεσολάβηση κ.ά.

Εκπαιδεύτρια: Βιργινία Ιωαννίδου, Διπλωματούχος Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Εργάζεται από το 1985 ιδιωτικά με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Επίσης είναι μέλος της EFTA (European Family Therapy Association), της Συστημικής Εταιρείας Γερμανίας (Systemische Gesellscaft, SG) και της Γερμανικής Εταιρείας για Εποπτεία (Deutsche  Gesellschaft fur Supervision, DGSv).

Προϋποθέσεις συμμετοχής:
- Πτυχίο Ψυχολογίας και Άδεια Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα.
- Επαγγελματική εμπειρία δύο ετών.
- Επαγγελματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της οποίας να είναι δυνατή η συμβουλευτική δουλειά με ζευγάρια ή με άτομα που η δυσκολία τους να μπορεί να ιδωθεί από την οπτική της θεραπείας ζευ-γαριών.

Αιτήσεις συμμετοχής:
Για τη συμμετοχή στην εκπαίδευση στη συστημική θεραπεία ζευγαριών απαιτείται μια συνάντηση γνωριμίας με την κ. Βιργινία Ιωαννίδου, στην οποία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να φέρει φωτοτυπίες από το πτυχίο του και την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Πρωτοβουλία προβολής: Βιργινία  Ιωαννίδου, Ψυχολόγος, Μέλος τού Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου, Α.Μ.: 1.171.


   

 
Συνημμένα αρχεία
 
ΚΛΗΡΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η τέχνη της συντροφικής ζωής, μια Συστημική προσέγγιση.
 
 
Copyright © 2000 - Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος Όροι Χρήσης Online Επισκέπτες: 31
Τελευταία ενημέρωση : 10 Απρίλιος 2018